Asigurarea eficientă a încărcăturii depinde de tipul de marfă transportat și începe de la ambalarea corectă, adecvată pentru transport, de la încărcarea și depozitarea și asigurarea sarcinii. Numai marfa bine ambalată și depozitată poate fi asigurată și transportată în condiții sigure de transport.

Acțiunea forțelor asupra încărcăturii la transport

În cadrul activității obișnuite de condus (care include și frânări bruște, accelerări, manevre de evitare și condiții proaste de drum) încărcătura este supusă la niște forțe enorme.


Exemplu: 0,5 G lateral înseamnă că încărcătura cu greutate proprie de 10 tone poate apăsa pe prelată cu o sarcină de până la 5 tone. 0,5 G = 50% din greutatea proprie.

Acțiunea forțelor asupra încărcăturii în transportul rutier

Acțiunea forțelor asupra încărcăturii în transportul rutier

Acțiunea forțelor asupra încărcăturii în cazul transportului combinat

Transport combinat Transport combinat

Transferul vagoanelor în gări și mișcările de rotire și taluzare de pe vapoare generează forțe mai mari care acționează asupra încărcăturii decât în cazul transportului rutier cu camioane.


Acest lucru necesită în cazul transportului combinat măsuri sporite de asigurare a încărcăturii:


 • Deoarece semiremorcile sunt încărcate în vagoane și în sensul opus deplasării, încărcătura trebuie asigurată și la alunecarea în spate.
 • Fiți atent la o distribuire optimă a sarcinii în semiremorcă – evitați încărcături cu centrul de greutate pe față sau pe spate!
 • Înainte de transferul către terminal / port, respectiv la fiecare preluare a unei semiremorci trebuie să verificați încă o dată asigurarea corectă a încărcăturii (de ex. tensiunea suficientă a chingii).

Acțiunea forțelor în transportul combinat – feroviar

Acțiunea forțelor în transportul combinat – feroviar Acțiunea forțelor în transportul combinat – feroviar

Acțiunea forțelor în transportul combinat – naval

Acțiunea forțelor în transportul combinat – naval Acțiunea forțelor în transportul combinat – naval

Tipuri de asigurare a încărcăturii

Asigurarea încărcăturii cu formă potrivită

În cazul asigurării încărcăturii cu formă potrivită, încărcătura este încărcată direct și fără goluri până la marginea compartimentului de marfă (perete frontal, perete lateral, stâlpi etc.).
Încărcarea încărcăturii cu formă potrivită este considerată ca fiind o metodă foarte eficientă de asigurare a încărcăturii în combinație cu semiremorcile XL.
Dacă acest lucru nu este posibil datorită naturii încărcăturii, atunci asigurarea încărcăturii cu forma potrivi-tă poate fi realizată apelând la chingi și mijloace auxiliare. Metode de asigurare a încărcăturii cu forma potrivită cu ajutorul chingilor sunt de ex. crosslashingul și springlashingul, anume buclele încastrate sau frontale.

Asigurarea încărcăturii prin aplicarea unor forțe

În cazul asigurării încărcăturii prin aplicarea unor forțe, prin ancorare în jos este crescută forța de gravitație a încărcăturii, acest lucru duce la o fixare mai bună a încărcăturii.
Asigurarea încărcăturii prin forțe: În cazul ancorării în jos, chingile pierd, odată cu scăderea unghiului, din forța de fixare.

Asigurarea încărcăturii în sistem combinat

În cazul asigurării încărcăturii în sistem combinat sunt combinate elementele asigurării încărcăturii cu formă potrivită și ale asigurării încărcăturii prin aplicarea unor forțe. Încărcătura va fi de exemplu încărcată lipită de peretele frontal și fixată cu chingi atât conform metodei de asigurare prin forma potrivită cât și prin aplicarea unor forțe. În practică, aceasta este una dintre cele mai utilizate metode de asigurare a încărcăturii.
Asigurare pentru transportul combinat – spre față, lateral și spre spate cu utilizarea de covorașe antiderapante.
În cazul imaginilor imprimate deasupra textului este vorba de imagini simbol. Fișe de informare cu exemple practice concrete conform EN 12195-1 privind diversele metode de asigurare a încărcăturii pe grupe de produs puteți obține de la persoana Dvs. de contact.

Video-Clip "Modalităţi de fixare a încărcăturii"

Modalităţi de fixare a încărcăturii play
True
http://www.lkw-walter.ro/-/m/images/lkw/transportunternehmer/lkw-walter-video-arten.jpg

Chingii de fixare și mijloace auxiliare pentru asigurarea încărcăturii

O cantitate suficientă de mijloace de fixare a încărcăturii (chingi de asigurare, colțare, materiale anti-derapante) şi starea impecabilă a acestora reprezintă condiţia fundamentală pentru o fixare corectă a încărcăturii.
Chingă cu clichet lung Chingă cu clichet lung Dispozitiv de măsură a forței de pretensionare Dispozitiv de măsură a forței de pretensionare

Chingi de fixare și aparate de măsură pentru verificarea forței de pretensionare

Chingile de fixare sunt utilizate în primul rând pentru asigurarea sarcinii prin formă și aplicarea forței în vehicul. Prin fixarea cu chingi este crescută greutatea sarcinii și îmbunătățită siguranța ei. În principiu se poate face diferența:

 • Clichet cu manetă scurtă cu cca. 350 daN (kg) forță de tensionare
 • Clichet cu manetă lungă cu cca. 500 daN (kg) forță de tensionare

Forța efectivă de tensionare depinde întotdeauna de volumul de forță aplicat asupra centurii de fixare prin intermediul clichetului. Acesta este motivul pentru care forța de tensionare efectiv aplicată poate fi determinată numai cu un aparat de măsură a forței de pretensionare.

Video-Clip "Manevrarea chingilorde asigurare"

Manevrarea chingilorde asigurare play
True
http://www.lkw-walter.ro/-/m/images/lkw/transportunternehmer/lkw-walter-video-spanngurte.jpg

Mijloacele ajutătoare: materiale anti-alunecare și protecții pentru muchii

Materialele anti-alunecare au întotdeauna rolul de a crește valoarea de fricțiune. Această caracteristică este însă avantajoasă numai la anumite produse. În cazul altor produse poate avea utilizarea chiar un dezavantaj (de ex. marfa alunecă pe paleți, crește efectul de înclinare).


Protecțiile pentru muchii nu protejează numa marfa transportată și chinga de fixare, ci reprezintă și un mijloc eficient de asigurare a încărcăturii. Ele distribuie forța de pretensionare uniform.

Sarcinile și responsabilitățile Dvs.

Fiecare încărcătură trebuie asigurată de așa manieră încât aceasta să nu alunece, cadă sau să se răs-toarne, chiar și dacă puneți o frână bruscă, faceți o manevră de evitare sau în cazul deplasării pe drumuri proaste.


Dacă metoda de asigurare a încărcăturii nu poate fi determinată fără dubiu ca urmare a naturii încărcăturii (de ex. ambalaj, punct de greutate), vă rugăm să obțineți indicații privind asigurarea încărcăturii din partea expeditorului.


În plus sunteți obligat să adoptați următoarele măsuri:

Asigurarea cu chinga de fixare Asigurarea cu chinga de fixare Asigurarea încărcăturii cu chingile de fixare Asigurarea încărcăturii cu chingile de fixare
 • Controlul distribuției sarcinii și controlul asigurării corecte a încărcăturii înainte de începerea drumului. Sunteți obligat să efectuați acest control și atunci când vehiculul a fost încărcat de o altă persoană.
 • Dacă este vorba despre o semiremorcă sigilată, puteți agrea cu persoana Dvs. de contact din cadrul LKW WALTER deschiderea semiremorcii, dacă există pericol de risc.
 • Stilul de conducere trebuie adaptat încărcăturii.
 • Vă rugăm să fiți atent la particularităţile asigurării încărcăturii în transportul combinat.
 • Încărcătura trebuie asigurată și pentru deplasări scurte în incinta întreprinderii.
 • Respectarea celor "10 reguli de aur privind asigurarea încărcăturii".

Video-Clip "Regulile de aur ale fixării încărcăturii"

Regulile de aur ale fixării încărcăturii play
True
http://www.lkw-walter.ro/-/m/images/lkw/transportunternehmer/lkw-walter-video-regeln.jpg
Manevrarea chingilorde asigurare Manevrarea chingilor
de asigurare
Trecerea corectă achingii prin clichet Trecerea corectă a
chingii prin clichet

Manevrarea mijloacelor de asigurare a încărcăturii

Aveți în vedere următoarele puncte:

 • Pe lângă chingile fixe de ale semiremorcilor aveți la Dvs. cel puțin cinci seturi suplimentare (chingi și clicheți) cât și un număr suficient de colţare protecţie chingă.
 • Strângeți chingile libere neutilizate și depozitați-le împreună cu alte mij-loace de asigurare a încărcăturii (de ex. colţare) în capul de tractor! Mate-rialele de asigurare a încărcăturii în exces vor fi aduse la unul dintre depozitele noastre de materiale de asigurare a încărcăturii.
 • Vă rugăm să fiți atent în cadrul procesului de încărcare, ca personalul de încărcare să nu așeze marfa pe chingile fixe respectiv pe clicheții neutili-zați. Dacă este cazul puneţi acestea peste scândurile laterale.
 • Nu este permisă utilizarea chingilor și a clicheților cu semne vizibile de uzură pentru asigurarea încărcăturii. Debarasați-vă de acestea.
 • Clicheții nu au voie să apese pe prelată. Acest lucru poate duce la întâr-zieri în cazul unor controale în terminalul feroviar.
 • La utilizarea chingii fiți atent la prinderea corectă a chingii în clichet (vezi imaginile). În cazul unor încărcături cu margini dure utilizați, pentru protecția chingilor, colţare.
^ - Top

Acest website folosește cookies, pentru a vă putea asigura cea mai bună experiență ca utilizatori. Prin utilizarea website-ului sunteți de acord cu salvarea de cookies. Puteți citi mai multe informații pe: Condiții de utilizare