În glosarul nostru găsiți toate noțiunile importante referitoare la tema transporturi. Informați-vă chiar acum!

A

 • ADR

  ADR = Accord européen sur le transport de marchandises Dangereuses sur Route (Acordul european referitor la transportul internațional rutier al mărfurilor periculoase)

  Acesta este o convenție internațională pentru transportul rutier al mărfurior periculoase.
 • AÖSp

  AÖSp = Allgemeine Österreichische Spediteursbedingungen (Condițiile generale ale caselor de expediţii austrieci)  Valabilitatea AÖSP se aplică conform unei întelegeri separate. Asta reguleaza între altele relația juridică între beneficiar și transportator și responsabilitatea transportatorului.

 • Aşezare în formă închisă

  Aşezarea încărcăturii în formă închisă este un mod de a asigura încărcătura.

  În cazul asigurării încărcăturii cu formă potrivită, încărcătura este încărcată direct și fără goluri până la marginea compartimentului de marfă (perete frontal, perete lateral, stâlpi etc.).
  Încărcarea încărcăturii cu formă potrivită este considerată ca fiind o metodă foarte eficientă de asigurare a încărcăturii în combinație cu semiremorcile XL.

 • Asigurarea încărcăturii în sistem combinat

  În cazul asigurării încărcăturii în sistem combinat sunt combinate elementele asigurării încărcăturii cu formă potrivită și ale asigurării încărcăturii prin aplicarea unor forțe. Încărcătura va fi de exemplu încărcată lipită de peretele frontal și fixată cu chingi atât conform metodei de asigurare prin forma potrivită cât și prin aplicarea unor forțe. În practică, aceasta este una dintre cele mai utilizate metode de asigurare a încărcăturii.
 • Asigurarea încărcăturii prin aplicarea unor forțe

  Asigurarea încărcăturii prin aplicarea unor forțe este o formă de asigurare a încărcăturii.

  În cazul asigurării încărcăturii prin aplicarea unor forțe, prin ancorare în jos este crescută forța de gravitație a încărcăturii, acest lucru duce la o fixare mai bună a încărcăturii.

  Asta se realizează de pildă strângând chingile prin tragere în jos.

B

 • Bursa de transport

  Pe bursa de transport se comercializează (de cele mai multe ori online) încărcături și transporturi între ofertanții de marfă de transport și ofertanții de spațiu de încărcare.

C

 • Chingi

  Chingile sunt folosite la prinderea și asigurarea bunurilor încărcate. În principiu se face diferența între chingi cu clichet cu manetă scurtă (forță de tensionare cca. 350 daN) și chingi cu clichet cu manetă lungă (forță de tensionare cca. 500 daN).
 • Clasele EURO (2, 3, 4, 5, 6)

  EURO 2, 3, 4, 5 au 6 reprezintă clasele diferite de motor ale camioanelor din punct de vedere a zgomotului produs sau a emisiilor de noxe. LKW WALTER colaborează din ce în ce mai mult cu parteneri de transport cu echipament nepoluant de la clasa EURO 4 în sus.
 • CMR

  CMR = Convention relative au contrat de transport internationale de Marchandises par Route

  CMR este convenția privind contractul de transport pentru transportul internațional de mărfuri pe șosele.
  Prevederile CMR sunt obligatorii între toate statele contractante în transportul internațional de mărfuri pe șosele.
 • Code of Conduct

  Un „Code of Conduct” sau „Cod de conduită” este o colecție de comportamente dorite în situații și contexte diferite, societățile obligându-se de cele mai multe ori în mod voluntar la respectarea acestora.
  WALTER GROUP a dezvoltat propriul său Code of Conduct care servește angajaților și managerilor noștri drept ghid atunci când iau decizii și când acționează în scopul societății.  Code of Conduct (PDF)

 • Coeficientul de frecare µ (mü)

  Atunci când încărcătura se află pe suprafața de încărcare, între încărcătură și podeaua semiremorcii ia naștere o frecare, care este exprimată prin coeficientul de frecare. Acest coeficient servește la calcularea capacității de alunecare a încărcăturii și la determinarea numărului necesar de chingi.
 • Comenzi on-line

  Rezervarea comenzii prin intermediul portalului online pentru clienți CONNECT.  Vezi de asemenea CONNECT.

 • CONNECT

  CONNECT este portalul nostru online pentru clienți, prin care puteți gestiona comenzi foarte comod cu un simplu clic. Alte caracteristici: urmărirea actualizată a comenzii și punerea la dispoziție a unor informații adiționale utile: Demo

  CONNECT

E

 • EN 12642 XL

  EN 12642 XL este un termen din asigurarea încărcăturii în timpul transportului. Acesta este standardul european pentru suprastructuri întărite de autovehiculele. Suprastructurile XL corespund acestui standard (suprastructuri întărite de autovehicule întărite). Întreaga flotă de trailere a LKW WALTER pentru transportul combinat respectă standardul EN 12642 XL.

F

 • FTL

  FTL este prescurtarea englezească pentru ”Full Truck Load” (încărcătură completă).

G

 • GREEN transport

  "GREEN transport" este o marcă a LKW WALTER sub care sunt reunite toate activitățile noastre de reducere a emisiilor de noxe la efectuarea transporturilor.  GREEN transport

 • GZA

  GZA = „Grundlagen der Zusammenarbeit” (Bazele colaborării)
  Acestea reprezintă baza pentru cooperarea noastră viitoare cu partenerii noștri de transport.

I

 • Încărcătură completă

  Încărcătura completă este o încărcătură completă de camion care este destinată în principiu unui singur destinatar.
  Termenul utilizat pentru aceasta la nivel internațional este ”FTL” - Full Truck Load.
 • Incoterms

  Incoterms (International Commercial Terms) sunt termeni comerciali internaționali standardizați. Aceștia sunt concepuți și publicați de Camera Internațională de Comerț (versiunea actuală: Incoterms 2010). Părțile unei tranzacții comerciale (vânzătorul și cumpărătorul) pot conveni asupra unei clauze din acești Incoterms. Cu ajutorul Incoterms sunt reglementate obligațiile esențiale ale vânzătorului și cumpărătorului între partenerii comerciali, în special transferarea riscurilor și cheltuielile de livrare.  Incoterms

 • ISO

  ISO = "International Organization for Standardization" (Organizația internațională pentru standardizare)

  LKW WALTER deține din 1992 certificatul calității conform ISO 9001: 2008 și din 2016 certificatul calității pentru mediu conform ISO 14001:2004  Certificat ISO (PDF)

L

 • LOADS TODAY

  LOADS TODAY, bursa de transport lider pentru încărcături complete din Europa, este o platformă online a firmei LKW WALTER pentru partenerii de transport. Un avantaj esențial al LOADS TODAY este acela că partenerii de transport ai firmei LKW WALTER pot găsi pe LOADS TODAY doar încărcături complete, care sunt comandate și plătite de firma LKW WALTER.  LOADS TODAY

 • LTL

  LTL este prescurtarea în limba engleză pentru "Less than Truck Load" (încărcătură parțială).

M

 • Model cursă tur-retur

  În cazul curselor tur-retur partenerii noştri de transport sunt în permanență pe traseu între două țări (de ex. Germania - Franța - Germania).

P

 • PPE

  PPE = Personal Protective Equipment (echipament individual de protecție)

  Următoarele însemne prevăd utilizarea obligatorie a echipamentului individual de protecție: cască de protecție (EN 397), ochelari de protecție (EN 166/EN 166-3), protecție auditivă (EN 352), îmbrăcăminte de protecție, vestă reflectorizantă (EN 471), mănuși de lucru (EN 388) și încălţăminte de protecţie cu vârf din oţel (EN 20345 S1)  Video-Clip echipament individual de protecție (EIP)

S

 • Semiremorcă pentru transport bobine

  Rolele de tablă și oțel sunt denumite și bobine. Pentru a putea transborda în mod sigur aceste bobine (role care pot cântări mai multe tone) este necesar un ambalaj (stativ) corespunzător sau o semiremorcă destinată transportului de bobine.
  Aceasta are o adâncitură în podeaua semiremorcii ce poate fi acoperită cu o lungime de aproximativ 5 până la 8,5 m. Când această adâncitură este acoperită, aceste autovehicule pot transporta orice alt timp de marfă.  Flota de trailere a firmei LKW WALTER

 • Semiremorcile XL

  Spre deosebire de semiremorcile standard, semiremorca XL prezintă caracteristici care sprijină într-un mod pozitiv asigurarea încărcăturii - de ex. perete frontal întărit, 4 închizători uși, prelate întărite, minim 32 de scânduri laterale, construcție mai solidă.

  Flota noastră proprie de semiremorci este formată exclusiv din semiremorci XL.  Vedeți și EN 12642 XL.

 • SHEQ

  SHEQ = Safety, Security, Health, Environment, Quality

  LKW WALTER a unificat în anul 2005 domeniile siguranță/sănătate, mediu și calitate. În anul 2008 a fost implementat sistemul Security Management. De atunci domeniile respective sunt unificate sub denumirea SHEQ.  Management SHEQ

 • SQAS

  SQAS = Safety & Quality Assessment System

  Evaluare SQAS este un sistem dezvoltat de CEFIC, "European Chemical Industry Council" (asociația umbrelă a industriei chimice din Europa). Evaluarea trebuie reînnoită la fiecare trei ani și este folosită ca instrument unitar pentru evaluarea calității, siguranței (protecția persoanelor și a mărfurilor), a comportamentului față de mediu, precum și a măsurilor CSR pentru firme de transport și logistică. LKW WALTER a fost deja evaluat în 1995 pentru prima dată conform SQAS.

T

 • Trailer-Trucking

  Conceptul Trailer-Trucking se referă la efectuarea operațiunilor necesare înainte și după efectuarea transportului combinat, și anume transportul semiremorcilor LKW WALTER de la locul încărcării la terminalul pentru transporturi combinate /port, respectiv de la terminalul pentru transporturi combinate /port la locul descărcării.
 • Transport combinat

  Diferitele mijloace de transport precum camioanele, trenurile și vapoarele sunt combinate în mod optim în așa fel încât transportul să fie cât mai ecologic și cât mai eficient în privința costurilor.

  • Calea ferata/navala pentru ruta principala (solutie de transport ecologica)
  • Camionul pentru preluarea mărfii de la expeditor și livrarea mărfii la destinație (colectare și livrare flexibilă)

  Transport combinat

 • Transport maritim pe distanţă scurtă (Short Sea Shipping)

  Short Sea Shipping semnifică transportul maritim de mărfuri pe un continent. Acesta reprezintă pentru LKW WALTER una dintre variantele posibile de transport în transportul combinat.

W

 • WAB

  WAB = Wechselaufbau (transcontainer)

  Transcontainerele sunt folosite în principal în transportul combinat feroviar/rutier. Transcontainerele din flota noastră proprie îndeplinesc cerințele sporite privind asigurarea încărcăturii. (Verificare conform normelor EN 12642 XL). În prezent noi folosim peste 200 de astfel de transcontainere.  Flota de trailere a firmei LKW WALTER

^ - Top

Acest website folosește cookies, pentru a vă putea asigura cea mai bună experiență ca utilizatori. Prin utilizarea website-ului sunteți de acord cu salvarea de cookies. Puteți citi mai multe informații pe: Condiții de utilizare